Bibimbap

Bibimbap

Második karácsonyunk Szöulban

2024. január 03. - Bibimbap

Már tavaly, frissen érkezettként is tapasztaltuk, hogy a karácsonyi időszak itt meglehetősen nyugodtan, majdhogynem eseménytelenül telik. Idén sem volt ez másképp.

merrychristmas2.jpg

Ennek egyik oka, hogy sem a karácsonynak, sem a Gergely-naptár szerinti újévnek itt nincs akkora hagyománya. Jóllehet ünneplik mindkettőt, inkább csak úgy felszínesen, átvéve a nyugati külsőségeket és gyakorlatokat, különösebben mély tartalom és tradíciók nélkül. December elejétől énekli például minden bevásárlóközpontban Mariah Carey, hogy „All I want for Chrismas is you”, Winter Festa néven mini karácsonyi vásár-jellegű kis rendezvények is vannak, és villognak a karácsonyfák és a hóemberek mindenhol (pontosabban csak vendéglátóegységekben, szálláshelyeken és üzletekben, magánházakon nem!), de nem feltétlenül jön össze a család, nincs gyertyagyújtás, nem főznek hagyományos ételeket; inkább étterembe mennek, és főleg csak a párok ajándékozzák meg egymást. Az év utolsó napján pedig a környékünk gyakorlatilag kihaltabb volt, mint bármikor – bár lehet, hogy már akkor mindenki a belvárosban gyülekezett, ahol harangot kongatnak éjfélkor. Ez, mondjuk, legalább valamiféle tradíció.

A másik, inkább sajátos élethelyzetünkből fakadó ok, hogy mivel nincsenek itt a szeretteink, nincsenek különböző családi és baráti összejövetelek, se nagy sütések-főzések-evések, de még csak az ajándékokért való rohangálás, és a mindennek az időben történő beszerzése sem igazán téma. Mindezt csak egészen kicsiben, két főre csináltuk, amivel az esetenként az ilyesmivel járó stressz teljesen eltűnt, ezzel együtt viszont kissé az ünnepi készülődés hangulata is. Egy korábbi írásban már fejtegettem ennek a helyzetnek az előnyeit és a hátrányait, ami az ünnepi időszak alatt hatványozottan igaz. Nyugodt, és különösebb kötöttségektől mentes, szinte meghitt pár napunk volt, viszont nem voltak családi pukkadásig evések és maratoni pizsamában tévézések és társasozások, sem nagy beszélgetések, vagy különböző mértékű baráti lerészegedések. Kevesebb volt így az érzelmi szélsőség, viszont talán az idill is. De mindenképpen más, mint otthon.

Mindezt azzal igyekeztünk kompenzálni, hogy december második felében a Spotify és a Youtube karácsonyi lejátszási listáit rongyosra hallgattuk, ipari mennyiségű mézeskalácsot sütöttünk és osztottunk szét, és az összes Szöulban fellelhető dekorációt megvettük és elhelyeztük a lakásban. A szilveszter már kevésbé volt sikeres hangulatteremtésileg, ugyanis sem szerpentinünk, sem trombitánk, de még csak színes kalapunk vagy parókánk sem volt. Becsületünkre váljék, hogy az itaewoni bulinegyedbe azért kimentünk éjfél környékén, ahol bulik ugyan voltak, de látszólag semmivel sem volt különb a helyzet, mint egy bármilyen hétvégén.

Következzék egy fényképes beszámoló minderről.

Előkészületek - zenék, filmek, műfenyő, mézeskalács, dekoráció: 

Karácsony:

A HÓ, avagy amikor kimerészkedtünk a két ünnep között:
(Állítólag 40 éve nem volt ilyen havazás Szöulban, így szerencsések vagyunk, hogy láthattunk ilyesmit. Bár már aznap estére olvadt, éjjel pedig ráesett az eső, de amíg tartott, addig teljes, gyönyörű mesevilág volt. A háttérben pedig szerencsére ködbe veszett a télen legkevésbé impozáns város.)



2023 utolsó, és 2024 első pillanatai:

koreannewyear.jpg

-B

süti beállítások módosítása